Klass 9

Välkommen till klass 9

Länk till enkät om trygghet och arbetsro (kräver lösenord)

 

Korta rapporter från årskurs 9:s lägerskola i Kebnekaiseområdet. 
21-26 mars 2018

Fredag 23/3 klockan 19.00
Jörgen skriver så här från Kebnekaise fjällstation:
I morse anslöt ytterligare tre elever till gruppen, riktigt trevligt. Vi har under dagen varit ute ca 5 timmar i strålande sol. Lite kall vind hade vi kring lunch men sedan blev det varmare. Vi har haft lite övningar och lekar i lag plus hunnit med en lavinövning.
Nu har alla duschat/bastat och vi har precis avnjutit tacos som varmrätt och ska strax äta efterrätt och ha lite prisutdelning etc. Stämningen är på topp. Efter middagen finns det tid för umgänge och mys denna sista kväll på lägerskola tillsammans. Imorgon blir det de avslutande 19 kilometrarna ned till Nikkaluokta. Vi räknar med att vara där ca kl 15. Skjuts hem är ordnad efter de ändrade planerna. Skickar två bilder från idag och ikväll.
(Klicka på bilderna för större version)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 22/3 klockan 18.20
Jörgen skriver så här från Kebnekaise fjällstation:
”Vi har installerat oss. Middag strax och sedan blir det bastu. Eleverna har gjort det riktigt bra med omställning efter ändrade planer. Bara konstruktiv inställning hela tiden och idag har de avverkat 20km på ett mycket bra sätt. Vädret har varit strålande. Varmt i solen men kyligt i skuggan. Imorgon ska vi göra kortare dagstur. Vi planerar för träning av fjällsäkerhet och lite lekar/tävlingar.” 

Onsdag 21/3 klockan 20.20 EXTRA INFO
Efter kontakt med fjällräddning och bergsguide har beslut tagits att inte gå vidare enligt den planerade rutten. Lavinfaran är alltför för stor.
Så här blir det i stället: 
Imorgon torsdag åker gruppen skidor tillbaka mot Nikkaluokta. På vägen kommer de att mötas upp av skotertransport som tar dem till Kebnekaise fjällstation.
Övernattning i Kebne torsdag till fredag.
Fredag blir det aktiviteter och övningar runt Kebne fjällstation.
På fredag kväll blir det avslutningsmiddag och vi hoppas de som varit sjuka och hemma kan ansluta till fredagen.
Övernattning i Kebne fredag till lördag.
Lördag blir det skidor till Nikkaluokta och därifrån transport hem till Kiruna.
Mer detaljerad information om lördagen kommer att läggas ut när vi kan ha kontakt med vanliga mobiler.   

Onsdag 21/3 klockan 13.25
Allt väl med gruppen som kommit fram till Vistasstugan efter en tur i stundtals hård vind.
Allt har gått bra och de har ätit lunch och spelar kort och umgås just nu.
Planen är att imorgon gå vidare till Sälkastugan. Om vädret inte tillåter det stannar man i Nallostugan. Just nu är det rejält tjockt väder mot det hållet men prognosen säger att det ska bli bättre väder imorgon.

 


 

Korta rapporter från Spanien,               11-21 september 2017

Onsdag 20 september kl 20.15

Nu har vi gjort Port Aventura och det är ett trött men nöjt gäng som sitter på tåget tillbaka till Barcelona. Vi har haft en fantaktiskt fin dag med sol och 23-23 grader i skuggan. Imorse var det samling i foajén kl 7 efter en natt där medelnattsömnen legat på ca 5 timmar, men finns det nog med motiverande faktorer, finns det även kraft…

Allt flöt på bra med tågbyte etc och strax före kl 10 kunde alla börja sin dag på nöjesfältet där de mest uppskattade åkattraktionerna verkar ha varit Shambhala (Europas högsta bergochdalbana), Dragon Khan, och Furios Bahco. Kl 19, dvs 9 timmar senare, var dagen på Port Aventura slut.

Nu ska vi äta middag innan vi tar oss tillbaka till vandrarhemmet. Äventyret börjar närma sig sitt slut nu. Imorgon blir en lång resdag som börjar med att vi tar en chartrad buss till flygplatsen El Prat. Flyget till Arlanda avgår kl 12.05. Väl på svensk mark igen blir det dryga 6 timmar på flygplatsen. Kl 22.50 väntas vi landa hemma i Kiruna igen.

Hasta pronto!

Taggade på karuseller

”Medelhavsvärlden”

Dragon Khan och Shambhala i ”Kinavärlden”

Två spm gillar Shambhala

Efter 9 timmar på Portaventura

Tisdag 19 september kl 21.55

Nu är det bara minuter kvar till avspark! Stämningen är på topp. Dagen har för övrigt gått jättebra med flytt till nytt vandrarhem i Barcelona, sightseeing och uppvärmning inför kvällens match. Några i gruppen börjar bli lite slitna av ihållande förkylningar men alla kämpar på bra ändå. Vi lägger ut lite bilder från dagen och kvällen. Imorgon blir det tidig uppstigning och nöjesfältet Port Aventura hela dagen. Matchen är nu igång. Messi, Iniesta, Pique etc på planen…

Matchen slutar 6-1 till Barca. Messi gör 4 mål varav en äkta hattrick precis nedanför där vi satt. Sämre utdelning på en Fotbollskväll kan man ha…

 

Framför La Sagrada Familia

Nya sidan av La Sagrada Familia

Hjärtat av Barcelona – Plaza Catalunya

 

Börjar närma sig match!

På väg…

Utanför Nou Camp

Inne på Europas största fotbollsstadium

Fler fans…

och fler…

Analysen är klar…

20 min, 1-0 till Barca
Messi på straff

Måndag 18 september kl 22.30

Hej igen! Ikväll blev rapporten sen p g a problem med planeringen, men mer om det längre ned. Imorse samlades vi alla på flygplatsen i Bilbao. Efter att ha checkat in vårt bagage fanns lite tid att ta farväl av de spanska vännerna och familjen. En del var lite mer berörda av stunden än andra men det gick bra över lag.

Flyget var i tid och vi kunde landa enligt tidtabell på El Prat i Barcelona. Därifrån tog vi tåg ut till vandrarhemmet som ligger i Coma Ruga ca 10 mil söder om Barcelona.Vi installerade oss i rummen för att sedan gå ned till strandpromenaden där vi åt en lite senare lunch. Efter lunchen blev det fri tid och alla gick ut på stranden där de flesta tog ett härligt dopp i Medelhavet. Verkligen häftigt att kunna få uppleva både Atlanten och Medelhavet på samma resa!

Nåväl, tillbaka till planeringen… Vi har under flera år kunnat gå på fotboll i Barcelona och det ska vi även göra denna gång. Matcherna har alltid varit på onsdagar och så trodde jag=Jörgen utan att reflektera mer över det, att det var denna gång också. Det visade sig dock, efter en sms-fråga från Anna Gren (tusen tack för det!) att matchen är imorgon kväll! Detta medförde naturligtvis att vi blir tvungna att planera om de två sista dagarna vilket gör att vi flyttar in till Barcelona redan imorgon. Vi gör lite sightseeing under dagen och så avslutar vi med match kl 22.00, Barcelona mot Eibar på Nou Camping. Dagen efter, på onsdag, åker vi till Port Aventura där vi spenderar hela dagen för att sedan återvända till vandrarhemmet i Barcelona på kvällen. Allt gick att ordna men det krävdes en hel del samtal och funderingar innan det gick i lås. Jag/ vi är bara tacksamma att detta upptäcktes i tid så att vi hade möjlighet att kunna agera och ändra i planerna.

I övrigt är stämningen väldigt god. Eleverna tog förändringen med lugn och det är verkligen ett härligt gäng att vara ute med. Imorgon försöker vi skriva rapport som vanligt men eftersom vi kommer att vara på vift både länge och sent är det svårt att säga hur och när vi kan skriva och berätta hur dagen varit. Ha det bra så länge och så hörs vi.

Utanför vandrarhemmet

På strandpromenaden

Lunch vid stranden

Mer lunch…

Bad i Medelhavet!

Fredag 15 september kl 21.30

Idag strular tekniken därav lite sen rapport… Nåväl, vi har idag besökt de spanska elevernas skola ”El Regato”. Den ligger väldigt idylliskt i en dalgång med lantlig prägel och en damm alldeles nedanför skolan. Jämfört med Vargen är skolan något helt annat med sina 1 500 elever i åldrarna 2-19. Spännande för våra elever att få lite ytterligare perspektiv på tillvaron… Under morgonen delades våra elever in i 4 grupper som sedan presenterade sig själva och Kiruna via ett bildspel för elever i åk 8. De gjorde det riktigt bra, roligt att se.

Tanken i övrigt var att göra en vandring i skolans närområde men eftersom vädret under hela dagen varit väldigt mycket till och från med regnskurar och sol, blev det bara en kortare promenad till byn med samma namn som skolan. Där åts det medhavd lunch, köptes glass etc. Dagen kom mycket att handla om att göra tid tyvärr p g a vädret men så blir det ibland.

Kl 18 var det samling igen  på skolan tillsammans med de flesta av föräldrarna också. Jättetrevligt där familjerna tog med sig lite av varje som tillsammans blev en tidig middag med spanska mått mätt. Vi hann prata med många föräldrar enskilt och alla hade bara gott att säga om våra elever. Vi hade även ett föräldramöte med hela föräldragruppen där vi kunde tacka för gästfriheten samt även prata om helgen och då både möjlihjeterna till nya upplevelser och våra tankar kring att helgen blir så trygg som möjligt. Kändes bra och upplevelsen var att det fanns ett stort samförstånd.

Nu kommer eleverna att vara med familjerna under helgen och det ska bli spännande att höra mer om det på måndag då det är samling runt kl 07.00 på flygplatsen för att ta oss vidare mot nästa etapp vid Medelhavet…

Trevlig helg alla!

Morgonpromenaden

Lunch i regnskydd

Mer lunch

Middag på skolan

Mer middag

 

Torsdag 14 september kl 19

Idag vaknade vi till regn. Vi började därför morgonen med att besöka La Alhondiga som är en gammal lagerlokal i centrala Bilbao som man gjort om till ett typ av kulturcentrum. Efter detta gick vi längs Gran Via som är den stora kommersiella gatan i Bilbao och vi kunde bl a se och prata om Bilbaos förvandling från gammal industristad till en modern stad med fokus på mer högteknologi, affärsverksamhet och turism. Enligt prognoserna skulle regnandet avta framåt 12 och strax före tolv sprack det upp och blev riktigt fint väder igen. Alldeles lagom till att vi skulle ta oss till huvudmålet för dagen, Guggenheimmuseet!

Guggenheimmuseet är världsberömt för sin arkitektur och sin konst och har utgjort själva grunden till Bilbaos ovan nämnda förvandling under de senaste 20 åren. Efter besöket på museet fick eleverna ledigt varefter de åt sina luncher och sedan var det många som skulle besöka valda delar av de många affärer vi sett tidigare under vår vandring genom staden.

Alla verkar för övrigt må bra förutom lite solsveda från igår, något skoskav etc. Imorgon ska vi besöka skolan och om vädret tillåter, även göra en kortare vandring i närområdet. Senare på e.m blir det knytkalas på skolan med grillning och plockmat. Blir också ett tillfälle att träffa de spanska föräldrarna och höra hur allt går etc, men mer om det imorgon.

La Alohndiga

Guggenheim

Pupi

Guggenheim entré

Efter besöket

Onsdag 13 september kl 18.00

Ännu en fantastisk dag vid havet! När vi kom fram till stranden i Sopelana, efter tunnelbana och 15 minuters promenad, möttes vi av djupblått hav, vågor och en sol som precis börjar värma. Bättre start kunde vi inte få. Vi delade upp gruppen i ”landslag” och först ut var spanjorerna och två timmar senare var det dags för våra ungdomar.

Vi fick ta på oss dräkter och sedan var det dags för genomgång av våra duktiga instruktörer. Efter ca 30 minuter av genomgång, träning och uppvärmning var det dags att ta sig an vågorna. Det var riktigt roligt att se hur våra ungdomar gick in för uppgiften. Det var många skratt och uppmuntrande rop, liv och rörelse bland vågorna under de 90 minuter som vi var i. Sammanfattningsvis kan man säga att det var mycket nöjda elever som klev ur vattnet. Att vi sedan hade strålande solsken och endast lätt vind under hela dagen gjorde inte saken sämre.

Imorgon blir det byte av hav och sand mot mer asfalt när sightseeing i Bilbao står på schemat.

Morgon på stranden

Alltid tid för lek

Strandpromenad

Genomgång

Träning

Mer träning…

Redo för vågorna!

Bland vågorna

Tisdag 12 september kl 20.00

Vilken dag vi haft! Började med lite tunga moln men som sedan sprack upp mer och mer under förmiddagen. Vi samlades kl 09.00 utanför tunnelbanestationen Ansio där vi klev på de chartrade bussen. Eleverna fick se en glimt av ”stor” Bilbao påväg ut mot kusten där vi även passerade den berömda staden Guernika som bombades svårt under inbördeskriget och som Piacasso förevigat genom en av sina mer berömda målningar. Första stopp var kajakpaddling i Urdaibai som är ett naturreservat och som ligger väldigt naturskönt. Paddlingen gick bra och det verkade som eleverna tyckte det var riktigt roligt.

Vi åt sedan lunch på en strand i närheten varefter vi åkte vidare till Mundaka som har en av världens mest berömda vänstervågor i surfvärlden. Idag var det 3-4 meters vågor och säkert runt 50-60 surfare i vattnet. Bra uppvärmning inför morgondagen…

Vårt sista stopp var i San Juan de Gaztelugatxe som är ett kapell som ligger ute på en klippö. Klippön har fått ökad uppmärksamhet i år eftersom den är en av spelplatserna för den världsberömda serien Game of Thrones. Kl 19 var vi klara för dagen och eleverna är nu med sina respektive spanjorer och deras familjer. Imorgon är det den stora surfdagen! Vågor på 1-2 meter och sol är prognosen, men mer om det imorgon.

Redo för paddling!

Skarpt läge…

Mundaka

De berömda trapporna i Game of Thrones

Uppe på San Juan de Gaztelugatxe

Måndag 11 september kl 00.00

Nu är vi äntligen här! Efter att ha blivit försenade med en dryg timme från Arlanda hade vi blivit kvar i Barcelona om inte flyget där hade väntat in oss. Stort tack till Norwegian som löste det på bästa sätt. Till slut blev vi ca 1 timme försenade till Bilbao där vi landade kl 22.40.

Gissa om det var nervösa ungdomar som gick ut för att möta sina spanska familjer… men allt gick bra och det blev många kära återseenden. Nu är alla hos sina familjer och imorgon möts vi kl 09.00 för att se lite av den baskiska kusten och bland annat prova på kajakpaddling i naturreservatet Urdaibai.

Godnatt från Bilbao och så hörs vi imorgon.

  • På flyget mot Bilbao

  • Framme i Bilbao

    Alla samlade igen

Korta rapporter från lägerskolan Pältsa/Treriksröset

Torsdag 7/9  Kl.18.00
Allt väl. Gruppen har haft en solig och fin vandring idag och allt går enligt plan.
Humöret och vädret är med andra ord på topp.
Imorgon väntar båtfärden och därefter biltransport till Kiruna. De beräknas vara i Kiruna vid 15-tiden. SMS om ankomsttiden kommer att skickas ut till föräldrarna.
På måndag ska de på nästa äventyr; Spanien!

Onsdag 6/9   Publicerad kl.14.30
”Toppen nådd. 11 av 13 tog sig hela vägen upp trots stundtals hård vind. Nu är vi på väg ned till ryggsäckarna för att äta lunch. Därifrån har vi 4 km kvar till dagens lägerplats”😊

 

 

 

 

(Klicka på bilden för större version)

Tisdag 5/9   Kl. 20.43
Allt väl med gruppen som slagit läger vid Gappohyttan. Middagen är äten sedan länge och just nu sitter man vid en eld och myser. Det har varit bra väder utan regn men det har legat på en envis vind som gjort att rasterna under vandringen har blivit korta.
Imorgon planeras det att gå på topptur. Vädret avgör vad som händer.

Måndag 4/9 2017    kl.19.37
”Gokväll! Vi har nyligt avnjutit en pastamiddag vid tältplatsen vid Goltajaure. Humöret är på topp hos alla i gruppen. En riktigt varm och solig sensommardag över fjället Malla. Solen gick just ner, så nu sjunker temperaturen fort. Lite skavsår är det enda eleverna klagat på.  Hälsningar Maria och Pär med 13 elever.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Korta rapport från lägerskola Hunddalen april 2017

Torsdag 27/4. Kl.17.55
Gruppen är framme i Abiskojaure sedan 16-tiden. Strålande väder även idag med sol och ingen vind. Nu bastar killarna och därefter är det middag och sedan är det tjejernas tur att basta. Humöret är glatt och de är trötta men med all rätt nöjda över sina insatser.
Imorgon är det 14 km skidåkning till Abisko och tåget hem till Kiruna. Tidig uppstigning blir det för att med god marginal ta sig till tåget.

Onsdag 26/4. Kl.18.35
Allt väl med gruppen som kom fram vid 18-tiden efter skidåkning i 23 km. Det är en tuff arbetsdag på skidorna eftersom det är många höjdmeter de tar på vägen fram till målet.
De är trötta, nöjda och glada efter att ha nått målet. Nu blir det middag och vila inför morgondagens etapp. Vädret har varit strålande bra!

Tisdag 25/4 Kl.22.00
Tåget har varit stillastående 2,5 timmar vilket medfört att de kom fram till Hunddalshyttan senare än beräknat. De har trots det haft en riktigt vacker dag i en fantastisk fin miljö och som final en riktigt fin solnedgång.
Stugan är liten och trång men alla får förstås plats. Imorgon bär det iväg 20 km mot Unna Akallas. Det blir en kall morgon men solen kommer att skicka upp temperaturen till behaglig nivåer under dagen.

 


Korta rapporter från lägerskola i Kebnekaiseområdet hösten 2016

Fredag 2/9. Kl 10.00
Under torsdagen gick klassen upp till Tarfala forskningsstation och fick där lyssna på forskarna och se filmer och bilder från deras forskning kring de smältande glaciärerna.
Vädret var bra under dagen med endast lite regn.
I morse vaknade man till regn och av snö pudrade fjälltoppar.
Hemfärden idag går enligt färdplanen.

Onsdag 31/8. Kl. 19.40
Efter sovmorgon till åtta var det uppstigning och därefter avfärd vid 10.30 för topptur till Kebnetjåkko och därifrån kunde de titta ner på Storglaciären. Varit småregnigt och blåsigt under dagen. Bild från åttornas läger.Nu har man ätit och förbereder sig för att gå och lägga sig. Imorgon blir det uppstigning 6.30 och därefter tar man sig till Tarfala.

 

 

 

Tisdag 30/8, kl.19.30
Allt väl med gruppen som slagit läger vid Tarfalajokken en bit från Kebnekaise fjällstation.
Endast några regndroppar har fallit på gruppen och vandringen har gått bra för alla.
Vädret avgör vad man kommer att göra imorgon.

———————————————-

Korta rapporter från lägerskola i Abiskofjällen våren 2016

Torsdag 14/4 kl.10.10
Gruppen är redan framme i Abisko. Gårdagen var en fin dag med sol och lavinträning.
Idag var det tidig uppstigning för att ha goda marginaler till tåget som går vid tolvtiden.
Just nu är den beräknade ankomsten till Kiruna enligt tidtabell; 13.36.

Onsdag 13/4
Tekniska problem gjorde att det inte kom någon rapport för denna dag.

Tisdag 12/4, kl. 17.36
Allt väl och gruppen är framme i Abiskojaurestugan. Det var tämligen hård vind och drivsnö med hårt underlag när man tog sig ner från Nuolja.
Nu har man ätit och tjejerna badar just nu bastu. Imorgon blir det sol, så är det bestämt.

 

——————————————————————————————————-

Korta rapporter från lägerskola i Abiskofjällen hösten 2015

Onsdag 9/9 kl.20.05
Lägret rapporterar att allt är bra med dem.

Tisdag 8/9 kl. 19.15.
Allt väl med gruppen som slagit läger lite utspritt för att få skydd från en möjligen tilltagande vind. Inga problem under dagens vandring. Allt går enligt plan.