Olycka

Rapport 07.45    26/4 2019
Vi har fått besked om att vår elev som varit allvarligt skadad efter olyckan i tisdags har avlidit på sjukhuset i Tromsö. Alla våra tankar går just nu i första hand till den drabbade familjen. Eleven som vårdats i Gällivare är sedan igår tillbaka i Kiruna och mår efter omständigheterna bra. Skolan kommer att hålla öppet under fredag kväll fram till 20.00.

Rapport 08.25     24/4 2019
12 elever från årskurs 8 med 3 lärare inledde på tisdagen en skidtur/lägerskola med start i Abisko och med mål Katterat Norge. När man på platt mark undersöker bästa sätt att passera Nissunjåkka kommer en stor vattenvåg med snö och is forsande ovanpå jokkens is. (De har alltså inte gått igenom isen utan vattenmassorna forsar fram ovanpå jokkens is.) Vattenmassorna spolar med sig två av eleverna längs den isbelagda jokken och de hamnar slutligen i och under vattenmassorna. De övriga eleverna och de tre lärarna blir avskurna från varandra när vattnet forsar fram och fyller området med vatten. Man slår genast larm över 112 och en av lärarna springer ner mot efter jokken för att undsätta de två eleverna som spolats iväg av vattenmassorna. Läraren får hjälp av folk som råkar befinna sig i området med skoter. Larmet utlöser hjälp från räddningstjänsten Kiruna, fjällräddarna Kiruna, norsk och svensk ambulanssjukvård, ambulanshelikopter från Sverige och Norge. Eleverna och lärarna tas om hand av dem och förs till Abisko och därefter med buss till sin skola där föräldrar, skolans personal samt krisgrupp från kommunen fanns på plats.
En av eleverna som drogs med av det framforsande vattenmassorna flygs direkt från olycksplatsen till Tromsö sjukhus för vidare vård och den andra av de två förs med ambulans till Kiruna sjukhus och därefter vidare till Gällivare sjukhus. Läget för pojken som vårdas på Tromsö sjukhus är mycket allvarligt. Pojken på Gällivare sjukhus är medtagen och nedkyld men utom fara.

Rapport 18.30 23/4-19
Två elever är under vård efter att ha hamnat i vattnet efter att en våg av vatten, snö och is spolat iväg dem.  En av de eleverna är på Kiruna sjukhus och den andra är på sjukhus i Tromsö. Resten av eleverna och lärarna är nu på väg till Kiruna och skolan. Där samlas föräldrar och elever. Kommunens krisgrupp samt skolans personal finns på plats.

Kort rapport klockan 16.45 23/4-19
12 elever  från årskurs 8 och 3 lärare från Friluftsskolan Vargen är inblandade i olyckan vid Abiskojokken efter Kungsleden. Alla elever och lärare är uppe ur vattnet.
Räddningstjänsten, Fjällräddningen samt norsk räddningshelikopter medverkar vid arbetet.  Eleverna kommer att samlas i Abisko och transporteras till skolan i Kiruna med buss. Mer info kommer när läget klarnat.

Om Rektor Sven

uiA274Op//&
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.